Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten sommige vuurwerkproducten niet meer hebben. Je mag ze ook niet meer afsteken. Het gaat om vuurwerk uit de categorie F3. Die categorie staat op de vuurwerkverpakking.
Verboden
Tot de categorie F3 horen bijvoorbeeld:
- knalvuurwerk (zoals rotjes)
- knalstrengen (zoals Chinese matten)
- enkelshotsbuizen (single shots)
- vuurpijlen.
Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook niet toegestaan. Licht siervuurwerk mag wel.
Vuurwerkvrije zones
In de gemeente Pijnacker-Nootdorp is het altijd verboden om vuurwerk af te steken rond kerken, in winkelcentra, bij verzorgingshuizen, op metrostations en in fiets- en voetgangerstunnels.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp verzorgt geen professionele vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling.
Gebruik vuurtonnen
Tijdens de jaarwisseling is het gebruik van een vuurton toegestaan, als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Zodra gevaar optreedt voor de openbare orde of als er brandgevaarlijke situaties ontstaan, kunnen de hulpdiensten altijd handhavend optreden. De vuurton en asresten moeten uiterlijk op 1 januari om 12.00 uur verwijderd zijn. Als de gemeente de vuurton na die tijd moet weghalen, dan worden de kosten doorberekend op de vuurstoker(s).
Voorwaarden ontsteken vuurtonnen:
- De vuurstoker is altijd aansprakelijk voor de ongewenste gevolgen en schade die uit het gebruik van deze ton voortkomen.
- De vuurton moet een dichte bodemplaat hebben.
- De vuurton moet op een stabiele ondergrond staan, zodat hij niet kan omvallen. Ook niet bij harde wind.
- De vuurton mag niet op rijbanen of bijvoorbeeld bruggen staan.
- De vuurton mag niet staan op plaatsen waar schade kan ontstaan aan onder meer straatmeubilair of beplanting door hitte, rook en stank.
- De vuurton moet minimaal vijf op meter afstand van een object staan.
- Vuurtonnen mogen gebruikt worden vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 04.00 uur. Dan moet de vuurton gedoofd zijn.
- Buiten de vuurton zijn vlammen niet toegestaan.
- Vuurwerk mag niet in de vuurton.