Nederland – Inzittenden van auto’s waarmee een verkeersovertreding wordt begaan, komen niet langer op de zogeheten ANPR-foto’s te staan. Voorruiten worden automatisch geblurd op de foto’s. Voorheen gebeurde dit blinderen handmatig, wat een erg arbeidsintensieve klus was.

ANPR  staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het is gericht op het maken van foto’s van kentekenplaten, niet op het fotograferen van inzittenden. Met ANPR-camera’s werden sporadisch foto’s gemaakt waarop onbedoeld personen herkenbaar voorkwamen. Dit is sinds 13 oktober verleden tijd.

Privacy

Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van artikel 126jj Sv. Voor deze opslag moet de politie voldoen aan de privacy-wetgeving. Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan. Door het automatisch blinderen van voorruiten wordt nog beter aan deze voorwaarde voldaan.

 

Persbericht; Politie.nl