Dinsdagmiddag heeft de politie enige tijd in de omgeving van het Annie MG Schmidtpark gezocht naar twee jongens, na een melding over een vuurwapen in Bergschenhoek.

Na een melding dat er jongens waren gezien met een vuurwapen gelijkend voorwerp in het park kwam de politie met meerdere eenheden ter plaatse. Volgens de woordvoerder waren er twee jongens met ‘een wapen’ aan het richten op voorbijgangers. De twee jongens zijn uiteindelijk gevonden waarna de politie in gesprek is gegaan. De leeftijden van de jongens zijn ons niet bekend, hoogstwaarschijnlijk worden zij thuisgebracht, en worden de ouders ingelicht.

“Uiteindelijk valt het gelukkig mee en gaat het om een klappertjespistool”, laat een woordvoerder van de politie weten. “Wij gaan altijd zeer serieus af op dit soort meldingen”, aldus de woordvoerder.

 

Dit item is tot stand gekomen dankzij een tip via de tiplijn. Ziet u ergens veel hulpverlening of is er een straat afgezet met lint? Stuur direct uw tip via WhatsApp naar 097-023428586Mede dankzij u kunnen wij snel verslag doen van gebeurtenissen in uw gemeente.

 

Optreden bij vuurwapen-melding

Agenten nemen áltijd het zekere voor het onzekere en trekken hun kogelwerende vesten aan. Het kan dus zijn dat ze jou in eerste instantie behandelen alsof je een vuurwapengevaarlijke verdachte bent. In dat geval zullen ze je met getrokken pistool dwingen het wapen weg te leggen, en je handen omhoog te houden. Als je dat niet doet, of als je er grappig over doet, loop je het risico dat we schieten. Met alle gevolgen van dien. Pas daarná gaan we kijken of jouw wapen echt is, of een speelgoedwapen. En of jij misschien nog maar 13 bent, en dus met zo’n wapen rond mag lopen.

Je kunt dit misschien overdreven vinden, maar agenten worden bijna elke dag in hun werk geconfronteerd met wapens waarvan we van tevoren niet weten of ze dodelijk zijn of niet. Tegenwoordig zijn er ook bontgekleurde echte vuurwapens. Als we er dan meteen vanuit gaan dat dit ‘vast wel gelblasters zijn’, is er een kans dat we snel dood zijn. Of dat er mensen om ons heen sterven die we hadden moeten beschermen.
Tip: werk vooral meteen mee als de politie je aanspreekt.

Dan is het snelst duidelijk wat er aan de hand is en vallen er geen onnodige slachtoffers.

 

Hieronder een voorbeeld van een écht vuurwapen en een nep wapen.

Afbeelding
Foto: © Politie Nederland