De hulpdiensten rukken de laatste maanden veel uit voor gevonden kinderfietsen / steppen langs de slootkant.

De Veiligheidsregio in het Rijnmondgebied roept daarom ouders van kleine kinderen op om beter te letten op spullen zoals kinderfietsjes en kleding. De afgelopen vijf maanden is alleen de Veiligheidsregio Rotterdam al meer dan 20 keer met veel mensen en materieel uitgerukt, omdat er een fietsje, jas of bijvoorbeeld helm was gevonden langs de waterkant. Ook de brandweer van kazerne Jan van der Heydenstraat (Bleiswijk), deed eind vorige maand een oproep via Facebook.

Bij een dergelijke melding worden al snel meerdere brandweervoertuigen, een ambulance, politie en in sommige gevallen ook een traumahelikopter ter plaatse gevraagd. Bij grotere wateren worden al snel een tweede waterongevallenwagen (WO), eventueel een droneteam en een Officier van Dienst Brandweer (OvD-B) gealarmeerd.

De hulpverleners adviseren daarom om kinderfietsen en ander speelgoed te merken met contactgegevens. Op deze manier kan de vinder direct bellen met de ouders/eigenaar, om te achterhalen of materiaal onbeheerd is achtergelaten.

Veiligheidsregio Haaglanden

Ook in veiligheidsregio Haaglanden rukken de hulpverleners meerdere keren uit voor een melding “persoon te water” naar aanleiding van een gevonden kinderfiets, kleding of speelgoed langs de waterkant.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Haaglanden kon de redactie niet vertellen hoeveel er in Haaglanden is uitgerukt voor gevonden kinderfietsen, steppen of kleding langs de waterkant. “Wij houden dit niet op deze manier bij”, laat de woordvoerster weten.

Lost & Found-stickers

Voor dit soort problemen zijn tegenwoordig Lost & Found-stickers te koop. Dit is een sticker met een QR-code waarmee de vinder het telefoonnummer van de eigenaar kan achterhalen.

De QR- Lost & Found-stickers zijn onder andere te bestellen via de website van Goed Gemerkt.nl.

 

Foto’s: Archiefbeeld ©Spa-Media – Zoekactie Raadhuislaan, 28-06-2019 in Berkel en Rodenrijs & Zoekactie Oudelandelaan, 13-06-2021 in Berkel en Rodenrijs