Helpt u ons verder?

Voeg ons toe op WhatsApp!

Burgers zijn vanaf volgend jaar 1 april minder op de hoogte van wat er in de omgeving gebeurt. De minister van Justitie en veiligheid Dilan Yesilgöz heeft besloten om het 112 persalarm voor politie-incidenten af te schaffen. 

Vanuit de hoek van Ambulancezorg Nederland (AZN) is de wens gekomen om het Persalarm te stoppen. Het zou inbreuk maken op de privacy van gedupeerden en daarmee tegen de AVG ingaan. In de AVG is echter Journalistieke Exceptie opgenomen, welke het ons inziens mogelijk maakt om het persalarm, met een kleine aanpassing, door te zetten in de huidige vorm. Het is voor ons prima om ambulance-meldingen van P2000 te schrappen, hierdoor is niet meer zichtbaar of een ambulance onderweg is naar een bepaalde straat.

Het besluit om het persalarm te schrappen is in de ogen van de alle lokale, regionale en landelijke media een ernstige aantasting van de persvrijheid en staat haaks op het streven naar een open overheid. Zonder persalarm kunnen we de werking van de overheid ook op dit punt niet meer controleren.

Minister Dilan Yesilgöz volgt een advies van de landsadvocaat. Deze heeft letterlijk geschreven dat het niet een politietaak is om de pers te alarmeren bij calamiteiten. Met andere woorden schrijft de landsadvocaat dat journalisten het zelf maar uit moeten zoeken en er zelf maar achter moeten zien te komen of er ergens iets aan de hand is. Maar hoe wil je dat doen als naast het nu al tegen meeluisteren afgesloten radioverkeer C2000 ook het P2000 tekstverkeer wordt afgesloten.

Wij kunnen niet begrijpen wat er privacygevoelig is aan meldingen als “Schietpartij Corry Besselingplantsoen Pijnacker, Steekpartij Veilingstraat Pijnacker, Overval Dorpsstraat Nootdorp, Ongeval wegvervoer letsel N470 Pijnacker”. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat een melding van een calamiteit leidt naar een huisadres, maar dan nog is het voor ons niet direct mogelijk om te achterhalen wie er woont, hoe oud iemand is en hoe het op dat moment met een slachtoffer gaat.

 

Niet op de hoogte van calamiteiten

Wij van 112Pijnacker-Nootdorp maar ook de regionale en landelijke media zijn uiteraard niet blij met het besluit van de minister. Door het schrappen van het persalarm verliezen wij een groot deel van onze informatie over calamiteiten in uw omgeving. Dat betekent dat je straks wellicht niet meer weet dat er bijvoorbeeld een schietpartij, steekpartij of een (ernstig) ongeluk heeft plaatsgevonden.

Neem bijvoorbeeld een grote uitslaande brand. Nu bent u als inwoner vaak sneller op de hoogte van wat er precies in de brand staat. Ook de veiligheidsregio doet vaak verslag, maar veelal alleen via Twitter, een dienst die lang niet iedereen gebruikt. Met het beeldmateriaal dat wordt gepubliceerd weet je hoe groot een brand is, en met de informatie er bij kun je besluiten om bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten.

Bij een ongeluk weet je dat een bepaalde weg is afgesloten en kan je hier tijdig op anticiperen. Maar nog veel belangrijker, door ongelukken in kaart te brengen kunnen we gemeentes bewegen om bepaalde onveilige verkeerssituaties aan te pakken.

Wat we nog veel gevaarlijker vinden is de zware criminaliteit die niet meer in beeld gebracht kan worden. Ondanks het persalarm merken we nu al dat we niet altijd op de hoogte worden gebracht van bijvoorbeeld een drugslab dat wordt aangetroffen. De politie maakt dan soms zelf beelden en sluit journalisten uit van beeldmateriaal maken. Achteraf volgt er dan een persbericht met beeldmateriaal dat is gemaakt door de politie. Dat is wat ons betreft niet de bedoeling, omdat er geen controle is op wat je te zien – maar nog belangrijker: niet te zien –  krijgt als burger. Al het goede wordt getoond, maar eventuele gemaakte fouten worden niet naar buiten gebracht.

Het gaat ons niet zozeer om razendsnel calamiteiten in beeld te brengen. De redactie heeft altijd overleg met woordvoering van communicatieafdelingen van de politie en brandweer. Wij wachten dan ook totdat er een bevestiging is dat de familie in kennis is gesteld. Echter kunnen wij dat soms niet voorkomen, doordat familie bijvoorbeeld onbereikbaar is. De techniek is echter al zo ver gevorderd dat auto’s maar ook iPhones in het geval van een ongeluk een noodmelding sturen naar hulpverleners maar ook familieleden dat er een ongeluk is gebeurd.

 

Het Persalarm

Het persalarm is een instrument dat het voor ons als (112) journalisten gemakkelijker maakt om verslag te doen van calamiteiten. Dit persalarm bestond er eigenlijk altijd al, maar werd vroeger vaak telefonisch of per sms vanuit de politie afgegeven. Het nadeel was echter dat er vaak sprake was van een forse vertraging. Dat komt omdat de meldkamer-centralist zelf moet nadenken of iets nieuwswaardig is of niet, en vervolgens de voorlichter van dienst op de hoogte moest brengen.

Het persalarm is sinds een aantal jaar volledig geautomatiseerd. Na het afschaffen van het door iedereen met een scanner-ontvanger simpel te beluisteren analoge radio-netwerk van de hulpdiensten kwamen hier voor in de plaats C2000 voor spraak en P2000 voor tekstberichten, veelal voor alarmeringen. Met de komst van het gecodeerde C2000 systeem was het voor journalisten niet meer mogelijk om met een scanner de communicatie van de politie, brandweer en ambulances te volgen tijdens hun werkzaamheden. Er is toen afgesproken dat de tekstberichten via P2000 niet gecodeerd zouden worden om het zo mogelijk te maken de 112-meldingen van de brandweer, een traumateam maar ook bepaalde incidenten van de politie te kunnen volgen. Doordat het is geautomatiseerd kunnen wij zelf bepalen of een calamiteit wel of niet nieuwswaardig is. Een gevallen fietser is dat bijvoorbeeld niet, maar als meerdere fietsers onderuit gaan door gladheid is dat wel nieuwswaardig. Dat betekent dat er of niet goed is gestrooid of iets anders is gebeurd.

Wij vinden dat het verslag doen van 112-incidenten zeer essentieel is voor onze samenleving. Mensen herinneren zich bijvoorbeeld veel beter of ze ergens waren en onthouden details aan de hand van beeldmateriaal. Het komt geregeld voor dat zelfs de politie aanklopt bij persfotografen om bepaalde foto’s of beelden op te nemen in het dossier voor onderzoek. Dat komt omdat we vaak in kaart brengen hoe de complete situatie ter plekke was op het moment van de hulpverlening.

Journalisten verdwijnen en websites offline

Als het persalarm vervalt, zijn nieuwswebsites ernstig bedreigd in het voortbestaan. Onze website is afhankelijk van 112-nieuws, hier zijn we sterk in, en in de regio met miljoenen lezers per jaar het startpunt voor burgers om te zien wat er is gebeurd.

Maar ook de regionale en landelijke media zijn afhankelijk van 112-nieuws. Het is altijd al zo geweest dat 112-nieuws op lokale, regionale en landelijke media als meest gelezen artikelen worden bestempeld. Dat komt omdat een incident impact heeft op jouw leefomgeving. Websites halen een groot deel van hun inkomsten uit 112-nieuws, dat wordt verdiend met advertenties die worden getoond. Wij kunnen door deze verdiensten de website voor iedereen open houden in plaats van dat we de interessantste artikelen achter een betaalmuur plaatsen zodat er betaald moet worden om ze te kunnen lezen. Als er minder “direct” nieuws gepubliceerd kan worden kan dat het voortbestaan van lokale en regionale nieuwswebsites ernstig bedreigen.

Er zijn in het land daarnaast duizenden journalisten gespecialiseerd in het verslag doen van calamiteiten. Zij zullen mogelijk hun baan kwijt raken, of moeten verplicht ander werk gaan doen omdat de inkomsten achteruit gaan. Minder nieuws betekent minder informatie voor de burger.

Tips via tiplijn

Al jaren kent 112Pijnacker-Nootdorp een tiplijn. Hier krijgen wij op de redactie nieuwstips op binnen, vaak van kleine incidenten. Maar ook iets wat klein kan lijken, kan achteraf iets groots zijn! Wij ontvangen graag uw nieuwstips. De politie informeert ons niet over alle incidenten, hiervoor zijn wij nog meer afhankelijk van u als lezer.

Je hoeft zelf niet te weten wat er aan de hand is. Maar zie je ergens een politielint met afzetting, meerdere politiewagens, veel brandweer, of politiemedewerkers in witte pakken, meldt het dan aan onze redactie. Gebruik hiervoor één van onze onderstaande kanalen. We gaan dan op onderzoek uit naar wat er is gebeurd.

Onze redactie is via verschillende kanalen op social media te bereiken, zoals; Facebook, Twitter en WhatsApp 097023428586.

 

Of stuur ons een tip door op onderstaande afbeelding te klikken. U kunt ons ook toevoegen in uw adresboek van uw telefoon, tik hiervoor ook op onderstaande afbeelding en klik op “contact toevoegen”.